Miód manuka – na zdrowie i dla smaku

Nowozelandzki miód manuka to kolejny naturalny produkt, którym warto się zainteresować. Według zwolenników ma on posiadać wiele niezwykłych właściwości, ale nie można zapominać o tym, że można go wykorzystać także jako ciekawy dodatek do różnych napojów. Zastąpienie nim słodyczy na pewno wyjdzie na zdrowie domownikom.

Miód manuka to produkt uzyskiwany w Nowej Zelandii. To tam rośnie krzew, z którego można otrzymać nie tylko wymieniony produkt, ale również olejek herbaciany, posiadający właściwości bakteriobójcze. Nic więc dziwnego, że manuka miód również ma szerokie działanie prozdrowotne – wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na błony śluzowe, zwłaszcza w jamie ustnej.

Miód ten można z powodzeniem stosować w codziennej diecie. W celu poprawy stanu zdrowia zaleca się zwykle trzy łyżeczki na czczo kilka razy dziennie. Ale nie oznacza to, że trzeba stosować go wyłącznie w ten sposób, by cieszyć się jego smakiem. Można dodawać go do napojów, takich jak prosta lemoniada. Wystarczy woda, cytryna i dodatek miodu manuka, by w pełni cieszyć się oryginalnym aromatem. Bez trudu można dodawać go również do wypieków takich jak pierniczki czy inne ciastka. Pamiętać jednak trzeba o tym, iż miód manuka jest dość drogi. Jego cena zależy od ilości substancji zwanej metyloglioksalem. Dlatego do zwykłych celów spożywczych lepiej jest wybrać tańszy miód manuka o małej zawartości tego składnika – taki produkt ma zwykle napis MGO 30+.