Skuteczne zioła na nadciśnienie tętnicze

Lekceważenie wysokiego ciśnienia może skutkować groźnymi powikłaniami układu krwionośnego. Oczywiście, farmaceutyki przepisane przez lekarza skutecznie niwelują ciśnienie, aczkolwiek warto sięgnąć też po naturalne, domowe sposoby. Wsparciem leczenia są zioła obniżające ciśnienie, często znane i stosowane od wieków. Warto dodać, że działanie wielu z nich zostało potwierdzone badaniami. Jakie zioła mają najwyższą skuteczność?

Najskuteczniejsze zioła na nadciśnienie


Zioła na nadciśnienie pełnią wiele funkcji. Mają właściwości usprawniające krążenie, moczopędne, wyciszające, uszczelniające ściany naczyń krwionośnych, wzmacniające mięsień sercowy czy regulujące poziom cholesterolu. Wspierają one zachowanie prawidłowego ciśnienia. Po jakie zioła najlepiej sięgnąć?

głóg- wzmacnia mięsień serca, zwiększa siłę skurczów mięśnia, a także trochę zwalnia ich częstotliwość. Usprawnia pracę serca, a przy tym rozkurcza naczynia wieńcowe serca, zwiększając dopływ krwi oraz ilość tlenu. Obecne w głogu procyjanidy delikatnie zmniejszają ciśnienie tętnicze. Produkty obniżające ciśnienie z wyciągiem z głodu działają też uspokajająco oraz moczopędnie,


cebula- zawiera w sobie dużą dawkę błonnika, flawonoidów oraz potasu. Wspiera regulacje ciśnienia, przeciwdziała przywieraniu krwi oraz cholesterolu do tętnic. Jest polecana zwłaszcza osobom cierpiącym na miażdżycę. Zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów, dzięki swoim właściwościom rozrzedzającym krew,
jemioła pospolita- działa moczopędnie, reguluje pracę układu krążenia, zwiększa częstotliwość skurczów serca, rozszerza naczynia krwionośne, oraz niweluje ciśnienie krwi,
tasznik pospolity- ziele tasznika pospolitego pomaga w leczeniu nadciśnienia. Ma właściwości przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne. Wspiera działanie serca,
miłorząb japoński- wspiera działanie układu krwionośnego, obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi.


Jak stosować zioła na nadciśnienie?


Zioła na obniżenie ciśnienia warto stosować według zaleceń producenta. Wiele z nich stosuje się w formie zasuszonej, jak i świeżej. Zioła na ciśnienie często służą do przygotowywania naparów. Zazwyczaj spożywa się je raz dziennie. Z cebuli możemy zrobić natomiast syropy, jak i stosować ją jako przyprawę. Głóg jest natomiast powszechnie dostępny w postaci soków.