Rzeczy dla gastronomi?

Wielu z nas wydaje się, że prowadzenie herbaciarni to nic nadzwyczajnego – wystarczy tylko dobra lokalizacja, dobry pomysł oraz odpowiednie przygotowanie samego lokalu, aby już po kilku miesiącach prowadzić dobrze prosperujący i przynoszący ogromne zyski lokal. Nim jednak do tego dojdzie konieczne jest jego odpowiednie wyposażenie, które nie może pochodzić z przypadkowego sklepu meblowego, czy z artykułami RTV/AGD dla domu.

Sprzęt dla profesjonalistów

Rzadko kiedy zdajemy sobie sprawę z tego, że sprzęt używany w gastronomii musi nie tylko spełniać prawne wymagania związane chociażby z bezpieczeństwem czy utrzymywaniem czystości, ale zapewniać również odpowiednie warunki pracy – np. zaparzacz sprzedawany w marketach, pomimo tego, że wielokrotnie tańszy, nie będzie nadawał się do profesjonalnego wykorzystania! W większości przypadków nie osiągnie odpowiedniej temperatury, nie będzie miał odpowiedniej pojemności dającej możliwość przygotowania kilku naparów jednocześnie, a wreszcie będzie znacznie mniej trwały.

sklep gastronomiczny

Odpowiednie zaplecze finansowe

Jedynym słusznym rozwiązaniem jest odpowiedni kapitał początkowy, czy to własny, czy w postaci kredytu, który pozwoli nam odwiedzić sklep gastronomiczny bez obaw o zakres wyboru wyposażenia do naszego lokalu. Takich zakupów w sklepie gastronomicznym dokonuje się przeważnie raz na cały okres istnienia restauracji bądź baru!