Dobrze jest postawić na kawę ziarnistą

kawa-arabica-kolumbiaMała czarna z rana to obowiązkowy napój dla większości osób. Jak nic innego pobudza do życia i sprawia, że konieczność wstania z łóżka i rozpoczęcia kolejnego dnia pracy nie wydaje się aż tak straszna.

Warto jednak przyjrzeć się temu, co ląduje w naszej filiżance lub kubku. Nie wszystkie napoje, które nazywamy kawą są bowiem sobie równe.

Przede wszystkim należy podkreślić, że wszystkie gotowe, sproszkowane mieszanki, które wystarczy tylko zalać wodą, to tylko „pseudokawy” niemające nic wspólnego z prawdziwą kawą. To trochę tak, jakbyśmy „gorący kubek” uznawali za pełnowartościową zupę. Każdy z nas wie, że to droga na skróty. Dlatego, jeśli pijemy co dzień takie „cappuccino” z torebki, to jak najszybciej przestańmy – robimy tylko krzywdę naszemu organizmowi (jest tam mnóstwo cukru) i oszukujemy się, że pijemy kawę.

Wiele osób pije również kawę rozpuszczalną. To również nie jest najlepszy pomysł. Kawa ta jest wysoko przetworzona, więc też nie jest dla nas najlepsza. Trochę lepiej wygląda sytuacja, gdy pijemy kawę sypaną.

Jednak zdecydowanie najlepszą jakość kawy uzyskamy, gdy przygotujemy ją w ekspresie. W tym przypadku najlepiej wiemy, co pijemy – kawa ziarnista, która trafi do naszego kubka jest przez nas najpierw samodzielnie wybierana. Tylko kawa w ziarnach, którą po zmieleniu zaparzamy w ekspresie, to gwarancja pełnego, bogatego smaku i aromatu