Kafeterki

french pressKawę można przyrządzać na najróżniejsze sposoby. Pasjonaci twierdzą, że najlepsza kawa to taka, która zrobiona jest z najlepszej jakości świeżo mielonych ziaren, a kawa zaparzona z nich w dobrej jakości ekspresie ciśnieniowym.

Nieco innego zdania są z pewnością Włosi, którzy twierdzą, że dobrej jakości kawa wcale nie musi być przyrządzana za pomocą specjalistycznych ekspresów do kawy.  W rzeczywistości wystarczy nam zaparzacz do kawy, czyli niedrogie urządzenie zrobione ze stali nierdzewnej. Zaparzacz do kawy można kupić niemalże w każdym polskim supermarkecie.

Przyrządzenie kawy w zaparzaczu jest w wielu południowych krajach niemal rytuałem. Codziennie rano kawa taka bywa mielona w młynkach, a następnie wypijana z filiżanek o wielkości naparstków. Do kawy podaje się często na śniadanie na południu Europy i we Francji słodkie croissanty i ciasteczka, a także obowiązkowo owoce.

Jak widać więc, jest to zwyczaj odmienny od polskiego. W Polsce picie kawy ze słodyczami na śniadanie uznawane jest jako niezdrowe. Chętniej wybieramy jedzenie tłuste, jajko, a także mleko. Co ciekawe, Włosi, którzy przygotowują kawy w kafeterach nierzadko nie dają żadnego mleka ani śmietanki do kawy, bo to zabija jej doskonały smak. Jest to zrozumiałe jeśli do picia używa się najlepszej jakości ziaren.