Właściwości zdrowotne tranu – dlaczego warto po niego sięgnąć?

Tran w celach zdrowotnych pity jest od pokoleń. Do sięgania po niego zachęca się zwłaszcza dzieci, kobiety ciężarne i osoby starsze – picie wyciągu z wątroby dorsza zapewnia im właściwą ilość wysokiej jakości kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jakie właściwości zdrowotne ma tran, jakich witamin dostarcza i co zrobić, jeśli nie cierpimy jego smaku?

Korzystny wpływ picia tranu na zdrowie

Właściwości zdrowotne tranu znane są od dawien dawna. Wyciąg z rybiej wątroby od lat podawany jest jako lekarstwo, ponieważ zawiera cenne dla naszego organizmu składniki. Przede wszystkim jest drogocennym źródłem pełnowartościowych kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują pracę mózgu i serca oraz wpływają na poprawne widzenie. W tranie oprócz tego znajduje się również dużo witamin: A – kluczową dla wzroku i odporności, E – o funkcji przeciwutleniacza, D – ważnej dla mocnych i zdrowych kości (zwłaszcza dla dzieci i osób starszych).

Po jaki tran sięgnąć?

Tran możemy dzisiaj kupić w różnej formie – nie tylko w postaci płynu do picia. Jeden z czołowych producentów Tran Mollers ma w swojej ofercie oprócz syropu także suplementy diety na bazie tranu. Te są najlepszą opcją dla dorosłych, którzy nie lubią posmaku oleju. Dzieciom można podawać tran w postaci smacznych cukierków w kształcie rybek albo kupić wersję smakową. Tran Mollers oferuje także specjalny suplement diety dla przyszłych mam.