Herbata z lipy i jej właściwości

Lipa jest rośliną, której właściwości lecznicze znane są od dawna. Herbata z lipy pomaga w wielu dolegliwościach np. w przypadku przeziębienia i bólu gardła. Po herbatę lipową warto sięgnąć, kiedy tylko pojawią się pierwsze oznaki choroby. Jakie jeszcze właściwości ma kwiat lipy?

Lipa jest ziołem o wyjątkowych cechach. Jej kwiat zawiera wiele cennych substancji – flawonoidy, fitosterole, garbniki czy sole mineralne i witaminy C i PP. Dzięki temu lipa wykazuje właściwości moczopędne. Działa również lekko rozkurczowo  i pobudza  wydzielanie soków żołądkowych. Często wykorzystywana jest jako lek na przeziębienie.
Surowcem wykorzystywanym w zielarstwie jest przede wszystkim kwiat lipy pochodzący z lipy drobnolistnej i szerokolistnej. Kwiatostany te zbiera się na początku ich kwitnienia, a następnie suszy  w miejscach zacienionych i przewiewnych. W leczeniu wykorzystuje się głównie działanie napotne lipy. Duże znaczenie mają znajdujące się  w niej związki śluzowe, które mają działanie powlekające i osłaniające. Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych związanych z przedawkowaniem herbaty z lipy. Ponadto lipa wykazuje również silne właściwości moczopędne. Wykorzystywana jest też przy bólu gardła.