Pokrzywa – przyjaciel wegetarian

pokrzywaPokrzywa to niepozorne zioło, które często bywa niedoceniane. Kojarzone z letnimi poparzeniami w trakcie spacerów po łąkach i lasach, na co dzień może być wykorzystywane w bardzo wielu schorzeniach oraz profilaktyce zdrowotnej.
Pokrzywa zawiera wiele witamin – A, B, C i K. Ponadto w jej składzie znajduje się fosfor, wapń, żelazo, potas, siarka i jod.

Kto powinien sięgać po pokrzywę?

Pokrzywa jest ziołem, które powinno być szczególnie doceniane przez wegetarian. Ze względu na działanie krwiotwórcze oraz zawartość żelaza, na co dzień warto, aby znalazło się w diecie osoby na diecie warzywnej. Dodatkowo pokrzywa to świetny sposób na trądzik oraz jest polecana dla osób chorujących na anemię.

Jakie właściwości ma pokrzywa?

Przede wszystkim pokrzywa działa moczopędnie, wspomagając organizm w usuwaniu z niego toksyn. Po drugie, zwiększa zawartość czerwonych krwinek we krwi. Po trzecie, działa antyzapalnie i zmniejsza wydzielanie sebum.

Jak spożywać pokrzywę?

Pokrzywę można pić w postaci naparu wykonywanego z suszu czy herbatek ekspresowych. Dodatkowo warto ją jeść na surowo – młoda pokrzywa pojawia się późną wiosną i jest doskonałym składnikiem sałatek i surówek do obiadu. Pokrzywa może być także stosowana w formie płukanek do włosów – zmniejsza widocznie ich przetłuszczanie się.