Pochodzenie oraz zaparzanie yerba mate silueta

yerbaYerba Mate to bardzo popularny napój, który przygotowuje się z listków oraz gałązek ostrokrzewu paragwajskiego będącego wiecznie zielonym krzewem, które może osiągnąć nawet 15 m wysokości. Skąd jederbnak pochodzi ten napój i jak należy go zaparzać, aby poczuć głębie jego aromatu?

Pochodzenie

Yerba Mate to napój, który wywodzi się z terenów Argentyny, Brazylii oraz Paragwaju a jego niezwykłe właściwości zostały docenione już setki lat temu. Dokładny moment odkrycia tego napoju nie jest tak naprawdę znany, jednak warto wiedzieć o tym, iż wiele lat temu wraz z konkwistadorami dotarł on nawet do wybrzeży Europy. Ojczyzną tego napoju jest jednak Ameryka Południowa, gdzie yerba mate silueta uwielbiana jest przez każdego mieszkańca niemal wszystkich tamtejszych państw.

Zaparzanie yerba mate silueta

Z pewnością niejedna osoba słyszała o tym, iż przygotowywanie oraz spożywanie yerba mate otoczone jest rytuałem, którego należy przestrzegać. Napój ten powinno się zaparzać w specjalnym naczyniu wykonanym z tykwy, które należy wypełnić suszem (od 1/4 do 3/4 objętości), a następnie zalać wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Niezwykle istotne jest to, aby suszu nie zalewać wrzątkiem, ponieważ pozbawia to napój wszelkich wartości odżywczych, a przez rdzennych mieszkańców uchodzi to za barbarzyństwo.