Herbaty liściaste coraz częściej wracają do łask, ponieważ miłośnicy tych napojów doceniają nie tylko ich walory smakowe, ale także przywiązują większą wagę do sposobu picia herbaty. Jednym z krajów, który słynie z aromatycznych, przyrządzanych na wschodni sposób herbat (poprzez gotowanie) są Indie.
Niekwestionowaną zaletą tych napojów jest niepowtarzalny aromat, smak, prozdrowotne działanie oraz relaksujące właściwości. Niektóre rodzaje herbat mogą być traktowane jako napój o działaniu ściągająco-odkażającym, ponieważ w trakcie gotowania herbaty uaktywniają się zawarte w niej garbniki.
Tajniki związane z przyrządzaniem indyjskiego napoju dotarły także do innych krajów. Herbatę masala chai Kraina Herbaty najlepiej byłoby przygotowywać, dodając jednocześnie przyprawy, które wzmocnią jej smak i sprawiają, że staje się ona źródłem energii.
Zaparzana poprzez gotowanie herbata z jednej strony wspomaga metabolizm, z drugiej natomiast ma nieoceniony wpływ na poprawę procesów związanych z trawieniem. Wypicie co najmniej jednej filiżanki herbaty pomaga poza tym w zrelaksowaniu się, kiedy dzień okazał się wyjątkowo trudny.
Herbata charakteryzuje się działaniem termoregulacyjnym, dzięki któremu, w zależności od potrzeb organizmu, może albo go schłodzić, albo rozgrzać, zapewniając mu jednocześnie termiczną równowagę.