Parzenie herbaty w XXI wieku

Parzenie herbaty w wielu kulturach po dziś dzień wiąże się z pewnym rytuałem. Krajem znanym ze stosowania specjalnych ceremoniałów są Chiny, gdzie parzenie i picie herbaty uważa się za coś wymagającego poświęcenia szczególnej uwagi, czasu i skupienia. Do Polski zwyczaj picia herbaty przywędrował z Rosji, gdzie zaparzano ją w masywnych samowarach lub imbryczkach.

W obecnym zabieganym świecie niestety nie ma już miejsca na traktowanie picia herbaty jako czegoś specjalnego. Torebkę herbaty z supermarketu wkładamy do szklanki, zalewamy wodą i tyle. Nie zastanawiamy się nad wyborem konkretnego gatunku, ani nad tym w jaki sposób wydobyć z niej najlepszy smak i właściwości. Nadal jednak herbata cieszy się w Polsce ogromną popularnością.

W kawiarniach, restauracjach i hotelach do parzenia herbaty wykorzystuje się małe urządzenia gastronomiczne, takie jak warniki i zaparzacze, które pozwalają na szybkie przygotowanie napoju i na bieżąco go podgrzewają. Rzadziej spotykane, ale również stosowane są nowoczesne samowary elektryczne wykonane ze stali nierdzewnej. Na użytek prywatny można zaopatrzyć się też w zestaw urządzeń i akcesoriów do samodzielnego parzenia kawy w domu. Jeżeli nie wyobrażasz sobie dnia bez herbaty, wyjeżdżając na wycieczkę weź ze sobą duży termos, który utrzyma temperaturę gorącego napoju przez wiele godzin. Te najbardziej popularne urządzenia gastronomiczne można znaleźć w dowolnym sklepie z artykułami AGD.