Agawa – dobre dla zdrowia czy nie

Wokół nektaru z agawy toczy się wiele dyskusji. Niektórzy zwracają uwagę, że wiele zależy od obróbki agawy, podczas której roślina ta zamienia się w słodki syrop.

Jak organizm metabolizuje agawę?

Musimy przyznać, że naprawdę można zakochać się w agawie. Można pomyśleć, że to słodzik o niskim indeksie glikemicznym, który nie podniesie poziomu cukru we krwi tak, jak zwykły cukier stołowy.

Wszystkie produkty spożywcze mają skład chemiczny, w naszym organizmie zachodzą również różne reakcje chemiczne. Słodkie pokarmy składają się z cukrów prostych w różnych proporcjach, w tym glukozy, fruktozy i galaktozy.

Syrop z agawy

Cukier z agawy jest jednym z najczęstszych substytutów cukru. Ma przyjemny, łagodny smak, trochę jak skrzyżowanie miodu i melasy. Słodycz substytutu wynika z obecności w nim glukozy, fruktozy i inuliny. Zazwyczaj syrop zaleca się odchudzanie, odnosząc się do jego niskiego indeksu glikemicznego. Kolejną wyraźną zaletą cukru z agawy jest to, że jest prawie dwa razy słodszy od cukru, co oznacza, że można go stosować niezwykle oszczędnie. Agawa jest idealna do robienia wypieków i deserów, ponieważ można ją łatwo „dołączyć” zamiast cukru do dowolnego przepisu bez zmiany jakości wyniku. Polecany jest również do pieczenia różnych słodkich warzyw, takich jak marchewka, bataty czy bakłażan, gdyż ujawnia naturalną słodycz tych potraw. Syropu można używać nie częściej niż kilka razy w tygodniu.

agawa

Glukoza

Po dotarciu do organizmu glukoza jest wchłaniana do krwi. Następnie trafia do wątroby, gdzie gromadzi się lub rozkłada, uwalniając energię niezbędną dla organizmu. Insulina jest potrzebna do rozbicia glukozy. Glukoza może przemieszczać się wewnątrz i na zewnątrz komórek. Ten ruch zależy od poziomu stężenia glukozy w wątrobie i poza nią. Potrzebujemy glukozy jako energii i insuliny, aby regulować poziom cukru we krwi.