Kawa rozpuszczalna – napój naszych czasów

kawa2Dobra kawa to napój, po który sięga codziennie bardzo wiele osób. Czym jednak tak naprawdę jest dobra kawa i jak można ten napój traktować? Takie pytanie wydaje się być szczególnie trudne, przede wszystkim dlatego, że każdy ma inny smak i inne potrzeby. Należy pamiętać o tym, że kawa najlepiej, jeśli występuje w formie naturalnej, a więc w ziarnach. Natomiast, wszelkie formy przetworzone, tak jak przy żywności nie mają takiego dobrego smaku ani nie są już naturalne. Do takowych zaliczyć trzeba kawę rozpuszczalną, która oczywiście podbiła nasz rynek w ostatnich kilkudziesięciu latach i zmieniła myślenie o kawie. W tej chwili jej przygotowanie nie jest już pewną formą celebracji związanej z mieleniem ziaren i następnie parzeniem wywaru. Coraz częściej sięgamy po ekspresową formę jaką jest właśnie kawa rozpuszczalna. Produkt wsypujemy do kubka i szybko zalewamy gorącą wodą, po czym od razu nadaje się do picia. Po kawie nie zostają żadne fusy, co dla wielu ma również istotne znaczenie. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że spożywamy napój, którego wartość jest niestety bardzo mała a co za tym idzie nie możemy mówić o tym, że jest to pełnowartościowa, smaczna kawa. Taką dobrą kawą będzie taka, która zostanie przygotowana ze świeżo zmielonych i wyselekcjonowanych ziaren krzewu kawowego.