Czy najdroższa kawa świata jest również najlepsza?

Jeszcze do niedawna pozyskiwaną ze zwierzęcych odchodów najdroższą na świecie kawę luwak uważano za jedną z najlepszych. Nietypowy sposób otrzymywania ziaren sprawia bowiem, że kopi luwak jest bardzo delikatna i wyważona, a także zapewnia niezwykle pełny smak oraz posiada doskonały aromat. Wpływ na to miały przede wszystkim naturalne sposoby pozyskiwania, ponieważ zwierzęta żyły wyłącznie dziko w okolicach plantacji, a ich odchody były niezwykle poszukiwane.

Ponieważ kawa luwak osiąga ceny sięgające około dwóch tysięcy złotych za jeden kilogram, jest to najdroższa kawa świata. W związku z tym rozpoczęto masowe hodowanie łasunów, karmienie ich owocami kawowca oraz zbieranie ich obchodów. W efekcie nastąpiło jednak pogorszenie jakości kawy. Dzikie zwierzęta zbierały jedynie najlepsze owoce, natomiast te żyjące w niewoli karmione były pod przymusem. Ze względu na dużą śmiertelność łasunów, z najdroższą kawą świata wiąże się wiele kontrowersji.

Indonezyjska kawa otrzymywana z ziaren nadtrawionych i wydalonych przez zwierzęta jest drogą ciekawostką, na którą nie każdy może sobie pozwolić. Na dodatek trudno jest znaleźć dobrej jakości odmianę, pozyskiwaną wyłącznie naturalnymi metodami, a nie przy wykorzystaniu zniewolonych łasunów.