Aronia czarnoowocowa- rodzimy superfood

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moda na zdrowy styl życia pociąga za sobą poszukiwanie sposobów na szybkie i efektywne wzbogacenie diety w składniki o wybitnych właściwościach prozdrowotnych. Już niewielki ich dodatek do codziennego jadłospisu powinien dostarczać ogromu substancji czynnych o korzystnym wpływie na zdrowie. Takie wyjątkowe produkty spożywcze określane są mianem superfood i cieszą się stale rosnącym zainteresowaniem, mimo ograniczonej dostępności i wysokich cen.

Ostatnie badania wskazują, iż znany od wieków i ogólnie dostępny owoc aronii czarnoowocowej nie ustępuje właściwościami innym superfoods, sprowadzanymi często z odległych zakątków świata.

Aronia czarnoowocowa to niespotykana u innych roślin kumulacja polifenoli- substancji aktywnych o ogromnym potencjale antyoksydacyjnym. Skutecznie walczą one z wolnymi rodnikami, hamując uszkodzenia komórek leżące u podstaw rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych- miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia czy nowotworów. Aronia zawiera także bogaty zestaw witamin i minerałów oraz flawonoidów, garbników i antocyjanów.

Wprowadzenie do diety owoców aronii, soków, herbat czy tabletek z wyciągiem z aronii to doskonała inwestycja w zdrowie. Tak nieznaczna modyfikacja diety uchronić może bowiem przed przewlekłymi chorobami, zbierającymi obecnie coraz większe żniwo.