Babka jajowata i jej kulinarne zastosowanie

Babka jajowata znana jest głównie ze swoich właściwości skutecznego oczyszczania jelit z resztek pokarmu i toksyn. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga również proces odchudzania. Błonnik sprawia, że mamy uczucie nasycenia, dzięki czemu zmniejsza się nasz apetyt i jemy mniej. Roślina ta wchodzi w skład wielu suplementów, które polecane są osobom odchudzającym się. I to jest najprostsze rozwiązanie. Babka jajowata może również być  z powodzeniem włączona do menu codziennej diety.

Jak zastosować babkę jajowatą leczniczo oraz w codziennie przygotowywanych potrawach?
Babkę jajowatą w celach leczniczych można przyjmować, jako roztwór robiąc napar lub odwar. Napar robi się zalewając łyżkę nasion gorącą wodą do pełnej szklanki. Tak przygotowany napój można wypić po około 20 min. Napar możemy również wykonać z łupin babki jajowatej. Taki napar można przyjmować 2 razy dziennie.

Odwar natomiast polega na zalaniu 1 łyżki nasion lub 1/5 łyżki łupin nasiennych zimną wodą, zagotowaniu jej a następnie pozostawieniu na wolnym ogniu przez parę minut i odstawienia do ostygnięcia. Aby uzyskać kleik należy użyć dwa razy więcej babki.

To są napoje, w których głównym składnikiem jest babka jajowata. Może ona również stanowić składnik i dodatek do: zup, sosów, płatków śniadaniowych, jogurtów, owoców, sałatek.
Dzięki takiemu zastosowaniu nasze jelita będą mogły być regularnie oczyszczane, będziemy lepiej się czuli i wyglądali.