Czarna herbata – zdrowotne właściwości

Wiele osób pije czarną herbatę ze względu na jej aromat, jednak ten napój sprawdza się również jako prozdrowotny napój. Warto poznać właściwości herbaty, by zaparzać ją i pić we właściwy sposób.

Czarna herbata bywa niedoceniana, ponieważ często za bardziej zdrową do codziennego picia uważa się herbatę zieloną. Tymczasem jedyne co różni te dwa produkty to proces fermentacji. Liście herbaty poddane fermentacji przed procesem suszenia to właśnie herbata czarna.

W przeciwieństwie do zielonej herbata czarna ma działanie nieco rozgrzewające, szczególnie po dodaniu specjalnej przyprawy, w skład której wchodzą cynamon i kardamon. Kiedy herbatę czarną parzy się przez krótki czas ma ona działanie pobudzające, jeśli czeka się nieco dłużej – relaksujące. Trzeba jednak pamiętać, że mocna herbaciana esencja zawsze zawiera dużo teiny, która ma działanie pobudzające.

Codzienne picie czarnej herbaty ma zapobiegać nowotworom, jednak należałoby w tym celu wypijać co najmniej kilka filiżanek. Często wspomina się również, że może ona zapobiegać próchnicy dzięki zawartości fluoru. By uzyskać wszystkie właściwości zdrowotne czarnej herbaty lepiej jest pić ten napój bez dodatku cukru. Znacznie zdrowiej jest osłodzić ją miodem lub stewią.