O yerba mate od pewnego czasu mówi się w kategoriach jednego z najzdrowszych napojów świata. I rzeczywiście zasługuje on na takie miano. W jeden zaparzonej filiżance znajduje się wiele składników, pozytywnie wpływających na nasz organizm.
Witaminy i minerały
Jednym z najpopularniejszych gatunków yerby jest argentyńska Amanda pochodząca z prowincji Misiones. Jej popularność jest efektem między innymi właśnie bogactwa zawartych w niej witamin i minerałów. Yerba mate Amanda zawiera w swoim składzie pełen wachlarz witamin B oraz witaminę C. Jest też bogactwem magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza czy cynku. Dzięki temu wspiera przemianę węglowodanów, zamienia tłuszcze i białka w energię, wzmacnia układ nerwowy, wspomaga produkcję czerwonych krwinek, pomaga w detoksykacji organizmu i wspiera naturalny system odpornościowy.
Mateina – zdrowa porcja energii
Obok witamin i minerałów w yerbie mate Amanda znajdziemy również mateinę- substancję o działaniu pobudzającym. Bardzo skutecznie zwalcza ona objawy zmęczenia, przyspiesza regenerację powysiłkową, dodając energii. I, co bardzo ważne, jest zdrowa dla organizmu.
Yerba mate zamiast kawy? Jak najbardziej. Pobudza podobnie, a przy tym jest szalenie zdrowa dla organizmu.