Witamina C

Askorbinian sodu – https://evita.sklep.pl/pl/buforowany-askorbinian-sodu-witamina-c-w-proszku-120gram.html jest nienasyconym związkiem chemicznym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada między innymi za hydroksydację proliny i lizyny, redukcję tyrozyny, syntezę adrenaliny oraz karnityny, a także dzięki witaminie C organizm lepiej i w krótszym czasie wchłanie żelazo.

Witamina C, a my

Dla człowieka kwas askorbinowy jest związkiem egzogennym, co oznacza, że nasz organizm nie jest w stanie sam go zsyntezować. W tej samej sytuacji są świnki morskie, nietoperze indyjskie, ptaki, ryby oraz małpy. Powodem braku tej zdolności jest mutacja w genie kodującym końcowy enzym szlaku biosyntezy kwasu askorbinowego. U roślin każda komórka jest w stanie zsyntezować witaminę C, a u zwierząt niewymienionych wyżej dzieje się to w trzustce, w wątrobie oraz w mózgu.

Co jeść?

Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C wynosi 60-200 mg. Najwięcej tego związku ma w sobie aronia. Aronia zawiera ponad 500 mg na gram witaminy C. Bogate w owy związek są także truskawki, cytrusy, czarna pożeczka, winogrona, świeża papryka, natka pietruszki, kapusta kiszona oraz ziemniaki.

Nadmiar i niedobór

Nadmiar kwasu akorbinowego na szczęście jest wydalany z potem oraz moczem, więc nie grozi nam przedawkowanie. Jeżeli chodzi o niedobór może on wywołać owrzodzenia i stany zapalne skóry oraz szkorbut. Spore ubytki witaminy C powstają na skutek palenia papierosów, nadmiernego stresu oraz promieniowania UV.

Kwas akorbinowy w kuchni

Witamina C jest doskonałym przeciwutleniaczem o symbolu E 300. Ma właściwości wzbogacające oraz odżywcze. Hamuje brunatnienie krojonych owoców oraz warzyw. Polepsza jakość mąki i utrzymuje naturalną barwę mięsa. Używana jest między innymi do skoncentrowanych soków, wyrobów cukierniczych, masła, mięsnych oraz napojów bezalkoholowych.

Reasumując kwas askorbinowy jest bardzo ważnym związkiem o niesamowitych właściwościach.