Tonka – magiczna fasola w kuchni

Choć wyglądem przypomina wyschnięte ziarna fasoli, w smaku jest zupełnie inna. Zaskakuje nie tylko bogactwem aromatów, ale też i nut smakowych, które tworzą magiczną wręcz mieszankę.

Występowanie i wygląd

Fasola tonka to nasiona hodowanej w Ameryce Środkowej oraz Ameryce Południowej rośliny o nazwie tonkowiec wonny. Czarna i pomarszczona łupina skrywa w sobie gładki brązowy miąższ, o niesamowitym aromacie. Po skruszeniu warstwy wierzchniej bardzo szybko w powietrzu pojawia się cudowna kompozycja zapachu wanilii, gałki muszkatołowej oraz migdałów. Nic więc dziwnego, że tonka bardzo często wykorzystywana jest jako składnik bazy perfum.

Kontrowersje wokół nasionfasola tonka

Chociaż ziarna tonkowca potrafią cudownie wzbogacić smak wielu potraw, w niektórych regionach świata ich stosowanie jest zakazane. A to za sprawą zawartej w nich kumaryny. Substancja ta spożywana w dużych ilościach wykazuje działanie toksyczne i uszkadza wątrobę. W odpowiednich jednak ilościach wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe czy uspokajające.

I do piwa i do ciasta

Jako przyprawa fasolka tonka powszechnie wykorzystywana jest w wielu zakątkach świata. Jest jednym z głównych dodatków do wielu ciemnych piw, czy deserów. Poza tym dzięki aromatom zbliżonym do wanilii znalazła ona również zastosowanie w produkcji perfum czy cygar.

Niewielka, niepozorna, a mimo to…pełna smaku i aromatu. Szkoda tylko, że w Polsce jest tak trudno dostępna, podczas, gdy na przykład we Francji można ją kupić na niemal każdym stoisku z przyprawami.