Profesjonalne przygotowanie yerby

Pochodzący z Ameryki Południowej, popularny również w Azji i w Afryce napój, jakim jest yerba mate ostatnimi czasy pojawia się często również w polskich domach. Przyjemność picia tego napoju wynika z jego niepowtarzalnego smaku, ale nie mniejszą radość daje również cały rytuał, jaki jest związany z piciem tego egzotycznego nieco napoju.

Naczynia do yerba mate

yerba mate w matero z tykwyWarto zauważyć, że przygotowanie yerby, jak i jej spożywanie wymaga zastosowania specjalnych naczyń do yerba mate, które zwyczajowo określane są jako matera. Przede wszystkim, tym bez czego trudno się obejść, jest służące do zaparzania yerby matero z tykwy. Generalnie, tykwa, będąca rosnącą w ciepłych krajach rośliną, jest nieodłącznym towarzyszem yerba mate.

Wykonanie curado

Jak się okazuje, przed użyciem matero należy je w odpowiedni sposób przygotować. Wielu osobom wydaje się, że wystarczy porządnie umyć naczynie, aby nadawało się do użytku. Jednakże, tak na prawdę konieczne jest zrobienie tak zwanego curado.

Jeśli chodzi o curado, składa się ono z kilku etapów. Ażeby przeprowadzić je od początku do końca potrzebować będziemy fusów z yerba mate, gorącej wody, oraz trochę czasu. Curado polega bowiem między innymi na kilkunastogodzinnym parzeniu w nim fusów z yerba mate.