Miód lawendowy – właściwości i zastosowanie miodu z lawendy

Jeśli ktoś ma szczęście zobaczyć kwitnące pola lawendy, nie da się tego zapomnieć. Rozległe przestrzenie bzów nigdy nie pozostaną niezauważone. Miód lawendowy to kolejne miłe wspomnienie w skarbonce najwspanialszych chwil.

Miód lawendowy

Od połowy wiosny do późnego lata pszczoły są zajęte zbieraniem pachnącego nektaru z kwiatów na rozległych obszarach lilaka. Miód lawendowy jest jedną z najlepszych odmian. Cecha ta wynika przede wszystkim z jego walorów organoleptycznych. Nektar ten charakteryzuje się delikatną konsystencją, harmonijnym smakiem i właściwościami leczniczymi.

Podobnie jak sama roślina, słodki produkt jest dobry dla ludzkiego organizmu – leczy choroby układu krążenia i układu nerwowego oraz wspomaga skuteczne gojenie się ran.

Opis zakładu

Miód uprawia się z różnych roślin, takich jak lawenda szerokolistna, lawenda wąskolistna i mieszaniec lawendy (lavandinum). Uprawiana w południowej Francji i Anglii, Australii i Włoszech, a także w Ameryce Północnej i krajach Bałkańskich. Dlatego kupując miód lawendowy w sklepach, należy zwracać uwagę na kraj pochodzenia.

Roślina ta wytwarza olejek eteryczny o niezwykłych właściwościach i oczywiście miód – niezwykle cenny i smaczny produkt. Miód lawendowy dostępny jest tutaj.

miód lawendowy

Dobroczynne właściwości lawendy

Lawenda jest używana od czasów starożytnych jako środek leczniczy. W medycynie arabskiej, na przykład, był używany jako środek wykrztuśny i jako środek znieczulający. W krajach europejskich lawenda była stosowana jako środek gojący rany. Obecnie wszystkie właściwości lecznicze tej rośliny zostały potwierdzone medycznie. Nawet przy zamkniętym pojemniku nie sposób nie poczuć niepowtarzalnego aromatu lawendowych pól. Produkt nie krystalizuje szybko, ale w samym procesie zmienia się ze stanu lepkiego i płynnego w gęsty biały krem.