Imbir kandyzowany – czym jest?

Czytając o deserach lub ciekawych przekąskach, coraz częściej słyszymy o potrawie, którą określa się jako imbir kandyzowany. Jest to specyficzna forma deseru, która łączy w sobie walory smakowe i zdrowotne. Imbir nie od dziś przecież znany jest jako naturalne lekarstwo. Przytaczamy kilka faktów o tym ciekawym deserze.

Do wykonania imbiru kandyzowanego będziemy potrzebowali pół kilogramy korzenia imbiru i ok. 75dkg cukru. Można użyć standardowego cukru białego, ale lepszym rozwiązaniem będzie cukier ciemny, której jest mniej kaloryczny i bardziej zdrowy.

Imbir po wcześniejszym obgotowaniu, gotujemy ponownie w wodzie z rozpuszczonym cukrem oraz syropem. Deser nadaje się do spożycia od razy po wystygnięciu.

Imbir kandyzowany przyciąga charakterystycznym smakiem, który łączy w sobie słodycz wraz ze szczególną formą pikantności, tak charakterystyczną dla imbiru. Można spożywać go samodzielnie, jako deser główny lub stosować jako dodatek do pierników czy konfitur.

Imbir kandyzowany to nie tylko wyjątkowy deser. To również swoista forma pysznego, naturalnego lekarstwa, które okaże się pomocne w walce z przeziębieniem, bólami i stanami zapalnymi. Imbir pomoże także przywrócić świeżość w jamie ustnej.