Czy każdy miód jest zdrowszy od cukru?

Jeśli nie zniszczymy miodu niewłaściwą obróbką, na przykład dodając go do bardzo gorących napojów i jeśli do słodzenia używamy prawdziwych miodów, a nie sztucznych – wtedy tak, każdy miód jest zdrowszy od cukru. Dlaczego?

Skład miodu na przykładzie miodu lawendowego

Lepsze właściwości odżywcze miodu wynikają z jego składu. Każdy miód zawiera dwa cukry nadające mu słodycz (glukoza i fruktoza) oraz szereg witamin i biopierwiastków, a do tego olejki eteryczne i flawonoidy – związki pochodzenia roślinnego, wykazujące się dużą aktywnością biologiczną.

Podany jako przykład miód lawendowy zawiera olejki eteryczne pochodzące z lawendy (olejek lawendowy), a związki flawonoidowe reprezentowane są w nim przez substancje takie, jak kemferol czy izoramnetyna. Z racji takiego, a nie innego składu, miodu lawendowego można (i należy) używać wspomagająco w leczeniu przeziębień, chorób układu oddechowego i zaburzeń trawienia. Miód ten ma też silne działanie uspokajające.

Czy cukier (sacharoza) może poszczycić się takim wpływem na organizm? Zdecydowanie nie. To jedynie źródło węglowodanów i niczego więcej.