Czarna marchew – dlaczego warto ją jeść?

Marchewka to popularne warzywo, powszechnie wykorzystywane jako składnik różnych potraw. Kolor, który większości osób kojarzy się z marchwią to pomarańczowy. Nic w tym dziwnego, gdyż głównie ta odmiana jest uprawiana i sprzedawana w Polsce. Pomarańczowy nie jest jednak nie jedynym kolorem, w jakim występuje marchewka. Istnieje także marchew, której korzenie są czarne. Choć taki kolor może budzić pewne obawy, zdecydowanie warto spróbować czarnej marchwi ze względu na jej właściwości.

Dlaczego marchew ma czarny kolor?

Czy czarna marchew jest efektem modyfikacji genetycznej lub działania chemicznych środków? Ciemny kolor warzywa czasami powoduje podejrzenia o jego nienaturalnym pochodzeniu, są one jednak całkowicie błędne. Roślina ta była uprawiana w Azji już w starożytności, skąd później trafiła do Europy, gdzie także jedzono ją powszechnie, dopóki nie zastąpiła jej pomarańczowa odmiana holenderska. Za nietypowy kolor czarnej marchwi odpowiadają zawarte w niej barwniki – antocyjany. Dzięki nim warzywo uzyskuje ciemny odcień, bardziej zbliżony do fioletu, często jednak mylnie postrzegany jako czerń, którą ma w nazwie ta odmiana marchewki.

Czarna marchew – właściwości

Poza antoycjanami czarna marchew z Planteon zawiera również większą dawkę błonnika, związków fenolowych i karotenoidów w porównaniu do pomarańczowej odmiany. Nie bez powodu więc czarna marchew jest zaliczana do grupy tzw. superfoods – nieprzetworzonej żywności pozytywnie wpływającej na organizm. Związki i witaminy znajdujące się w składzie tej rośliny działają korzystnie na stan zdrowia. Wspomniane wcześniej antocyjany posiadają właściwości antyoksydacjne, a w połączeniu z innymi składnikami sprawiają, że spożywanie czarnej marchwi wspomaga między innymi:

  • zapobieganie infekcjom
  • obniżenie poziomu złego cholesterolu
  • usprawnienie metabolizmu
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób wątroby i nowotworów
  • obniżanie poziomu cukru we krwi
  • ochronę wzroku

Szereg korzyści wynikających z regularnego jedzenia czarnej marchwi sprawia, że warto wprowadzić ją do codziennej diety. Można z powodzeniem zastąpić nią pomarańczową odmianę – są podobne w smaku. Należy jednak pamiętać, że antocyjnany, które znajdują się w czarnej marchewce tracą swoje właściwości pod wpływem wyższych temperatur, dlatego też najlepiej spożywać ją na surowo.